حذف آرد یارانهای برای این نانواییها / گرانی نان در راه است؟
اقتصاد ایرانی: کاهش تخصیص آرد یارانهای به نانواییهای جدید، تهدیدی برای توسعه این صنعت و احتمالا عامل گرانی نان در آینده خواهد بود.

محمدجواد کرمی، رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران، در برنامه رادیو اقتصاد اعلام کرد که تعداد نانواییهای موجود در کشور بیش از ۱۱۳ هزار واحد است، اما دولت دیگر به واحدهای جدید، آرد یارانهای تخصیص نمیدهد.
وی ضمن تشریح وضعیت فعلی نانواییها گفت: در حال حاضر، حدود ۹۸ هزار نانوایی یارانهای و ۱۵ هزار نانوایی آزادپز در کشور مشغول فعالیت هستند. همچنین نانواییهای یارانهای میتوانند در صورت تمایل یا موقعیت جغرافیایی مناسب، به طور اختیاری به نانواییهای آزادپز تغییر وضعیت دهند.
محدودیت در تخصیص آرد یارانهای
رئیس کارگروه آرد و نان تأکید کرد که تأسیس نانوایی جدید در کشور تنها به صورت یارانهای یا آزادپز امکانپذیر است. با این حال، دولت به واحدهای جدید آرد یارانهای تخصیص نمیدهد، مگر در مناطقی خاص مانند شهرکهای تازهتأسیس که وضعیت به گونهای دیگر است.
چالشهای یارانه آرد و نان
محمدجواد کرمی با اشاره به پرداخت سالانه ۲۵۰ همت یارانه برای آرد و نان، اظهار داشت: با وجود این حجم از یارانه، نه مردم، نه تولیدکنندگان نان و نه دولت از شرایط فعلی رضایت کافی ندارند.
وی همچنین افزود: از میان ۹۸ هزار نانوایی یارانهای کشور، حدود ۳۳ درصد نان لواش، ۱۲ درصد سنگک و باقی نانهای بربری و تافتون تولید میکنند. با وجود تخصیص یارانه گسترده، همچنان مشکلات مربوط به کیفیت نان و میزان بالای دورریز آن پابرجاست.
قیمتگذاری دستوری؛ چالش همیشگی نان
رئیس کارگروه آرد و نان اتاق اصناف ایران تصریح کرد: تا زمانی که قیمت نان در کشور به صورت دستوری تعیین شود و بر اساس آنالیز قیمت تمامشده نباشد، مشکلات موجود ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: قیمت واقعی انواع نان نظیر لواش، بربری، سنگک و تافتون بیشتر از نرخ مصوب است. با این حال، دولت با تخصیص یارانه آرد، قیمت نان را به شکل دستوری تعیین میکند که این موضوع به وضوح بر کیفیت تولید نان تأثیرگذار است.