نمایش عرق به وطن با مشارکت در مسابقه برترین شهرهای گردشگری دنیا
مسلم شجاعی / مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی

اقتصادایرانی: در حالیکه صنعت گردشگری ایران تحتتأثیر پیامدهای جنگ ۱۲ روزه در وضعیتی بلاتکلیف میان رکود و امید به سر میبرد و فعالیت بسیاری از فعالان بهویژه در حوزه گردشگران خارجی متوقف شده، تحولات مهمی در عرصه جهانی گردشگری در جریان است که حتی در شرایط فعلی نیز میتوان از فرصتهای آن بهرهمند شد.
یادداشت را به طور کامل بخوانید:
یکی از این رخدادها، مسابقه ای با عنوان Tourise است که سازمان جهانی گردشگری (UN Tourism) آن را برای مقصدهای گردشگری طراحی کرده است. جغرافیا و مقیاس برگزاری این رقابت، شهرها و مناطقی با مرزهای مشخص هستند. این مسابقه در حقیقت تداوم مسابقه بهترین روستاهای گردشگری است اما در سطح و ابعادی بزرگ تر تا این بار برای اولین بار برترین شهرهای گردشگری دنیا را معرفی کند.سازمان جهانی گردشگری مسابقه Tourise را رویدادی برای شکل دادن به آینده گردشگری معرفی کرده که هدف اصلی آن دیدن روش های خلاق، میزان پایبندی به اصول پایداری در توسعه گردشگری و بهره برداری از تمامی ظرفیت های انسانی و جاذبه های گردشگری است و انتظار دارد تا نتایجی هم چون تلاش مقاصد برای ارتقای تجربه بازدیدکنندگان، شناسایی توانمندی های مقصدها در ارائه راهکارهای خلاق، پیاده کردن اصول توسعه پایدار، بسترسازی برای مشارکت تمامی اقشار جامعه و افزایش مشارکت بخش های اقتصادی در گردشگری و افزایش میزان درآمدزایی در این صنعت محقق شود.
در این مسابقه شهرها و مناطق منتخب در پنج دسته ذیل با یکدیگر رقابت خواهند کرد:
1. بهترین مقاصد تفریحی
2. بهترین مقصد خرید
3. بهترین مقصد هنری و فرهنگی
4. مقاصدی با غذاهای منحصر به فرد و آشپزی محلی
5. بهترین مقاصد ماجراجویانه
شهرهای ثبت نام شده در هر پنج دسته در مراحل مختلفی داوری می شوند تا مقصدی که بهترین نمونه مدیریت، نوآوری و عرضه بهترین ها را دارد به عنوان مقصد برتر شناخته خواهد شد. برخی از معیارهای انتخاب شهرهای برتر گردشگری عبارتند از:
- تنوع امکانات و تجربه های گوناگون برای بازدیدکنندگان
- نوآوری در ارائه تجارب جدید
- استفاده از تمام ظرفیت های انسانی، قابلیت ها و جاذبه ها
- میزان پایبندی مقاصد به اصول توسعه پایدار
- برنامه ریزی مناسب برای دسترسی آسان به امکانات از جمله راهنما و بستر دسترسی آنلاین
- در دسترس بودن اماکن اقامتی مناسب
از نظر فرآیند مسابقه، این شهرها حتما می بایست توسط یک ارگان دولتی که مسئولیت اداره آن ها را بر عهده دارند، معرفی می شدند لذا دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی معاونت گردشگری وزارتخانه به محض مطلع شدن از این مسابقه، اطلاعات کامل را در اختیار استان ها قرار داد و پیگیری کرد تا شهرهای علاقه مند در این مسابقه شرکت کنند. از آنجا که اطلاع رسانی در روزهای پس از آتش بس بود و استان ها خود دغدغه های مهمی برای مدیریت امور جاری داشتند، میزان مشارکت بسیار چشمگیر و تا حدی غافلگیرکننده بود. در این مسابقه بیش از 135 مقصد گردشگری شهری کشور شرکت کردند. بر اساس زمان بندی اعلام شده توسط سازمان جهانی گردشگری، نوبت اعلام منتخبان اولیه 18 شهریور و اعلام برندگان 7 آبان 1404 می باشد. اعطای جوایز نیز همزمان با برگزاری بیست و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری در عربستان از 16 تا 20 آبان انجام می شود. فارغ از اینکه نتیجه چه خواهد شد و آیا شهری از کشور عزیزمان ایران در فهرست نهایی مقصدهای برتر گردشگری شهری دنیا قرار می گیرد یا نه، به نظر نویسنده نفس حضور در این مسابقه جهانی، میل به بین المللی شدن، اشتیاق رقابت با شهرها و مقصدهای مشهور دنیا با پذیرش سالانه میلیون ها گردشگر و باور به توانمندی ها و قابلیت های گردشگری، خود دلیلی بر از پیش برنده بودن گردشگری کشور دارد. حتما انتظار این بود که شهرهای گردشگرپذیری چون تبریز، مشهد، تهران، اصفهان، یزد، کرمان و شیراز در این مسابقه شرکت کنند ولی اینکه شهرهای کوچک و ناشناخته ایران مانند شهر کیار در استان چهارمحال و بختیاری به دلیل برخورداری از سرچشمه های رودخانه خروشان کارون و شکل گیری گشت های رفتینگ، خود را در دسته گردشگری ماجراجویانه ثبت نام کند یا تربت حیدریه، تربت جام، خواف و کلات نادری از استان خراسان رضوی معرفی شوند، در کنار سنندج، شهرهای مریوان و هورامان که ثبت نام کردند یا این که بجنورد خراسان شمالی بخواهد در یک مسابقه بین المللی شرکت کند، همه این ها نمایانگر این است که علاوه بر هویت و اصالت تاریخی - فرهنگی و جذابیت بی بدیل طبیعی که این شهرها دارند، این اعتماد به نفس در مدیران گردشگری ایرانی است که در شرایط توقف جنگ نیز عرق به وطن، میل به دیده شدن، باور به غنای محصولات و داشته های گردشگری و انتقال پیام صلح و میهمان نوازی ایرانی را به سراسر دنیا دارند. در قالب ماموریت سازمانی نیز این موضوع شکلی از مقاومت و در میدان جنگ بودن به شمار می آید که بسیار امیدوارکننده و تحسین برانگیز است.لذا وظیفه است که به همه مدیران سختکوش و ایده پرداز وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در استان ها درود فرستاد.
منبع: روزنامه ایران