تجاوزات صهیونیستی صدای سعودی ها را درآورد

وحید کیانی

تجاوزات صهیونیستی صدای سعودی ها را درآورد

اقتصادایرانی: حملات اخیر اسرائیل به دمشق و دولت موقت ابومحمد الجولانی در بحبوحه جنگ داخلی سوریه، واکنش تند عربستان و ترکیه را برانگیخت و ریاض تاکید کرد هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی سوریه باید متوقف شود.

گزارش را در ادامه بخوانید:

روزنامه «سعودی گزت» گزارش داد که فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در تماسی تلفنی 18 جولای با مارکو روبیو، همتای آمریکایی اش، حملات صهیونیست ها در سوریه را محکوم کرد و خواستار توقف دخالت اسرائیلی ها در امور داخلی این کشور شد. بن فرحان بر موضع محکم عربستان در رابطه با استقلال سوریه تاکید کرد و خواستار توقف تجاوز صهیونیستی شد.

اگرچه تل آویو و ریاض نزدیک ترین و قدیمی ترین متحدان واشنگتن در خاورمیانه به شمار می روند، این اولین بار نیست که عربستان در مقابل اقدامات و تجاوزات اسرائیل موضع می گیرد.در ابتدای ماه ژوئن و در پی ممانعت صهیونیست ها از سفر وزیران خارجه کشورهای عربی به کرانه باختری، الجزیره گزارش داد که بن فرحان در کنفرانس خبری مشترک با همتایان اردنی، مصری و بحرینی، اقدام اسرائیل را افراطی گری و در تعارض با صلح دانست.

بن فرحان اظهار کرد: «ممانعت اسرائیل از سفر کمیته (وزرای خارجه عربی) به کرانه باختری دربرگیرنده و تاییدکننده افراطی گری و مخالفت با هرگونه تلاش برای یافتن راهی صلح آمیز (به درگیری ها) است. این اقدام (صهیونیست ها) اراده ما برای دوچندان کردن تلاش های دیپلماتیک جهت مقابله با تکبر (اسرائیلی ها) را تقویت می کند.»

از زمان دولت اول ترامپ تاکنون، ایالات متحده در تلاش بوده تا عربستان را به «پیمان ابراهیم» ملحق کند. این توافق شامل کشورهای عربی می شوند که بدون توجه به مساله فلسطین و اشغالگری صهیونیست ها، روابط خود با اسرائیل را عادی سازی کردند. اما ریاض همچنان بر پیش شرط اصلی خود برای عادی سازی تاکید کرده که عبارت است از مسیری قطعی به سوی تشکیل کشور مستقل فلسطین.

کاخ سفید بایدن تلاش کرد با ارائه مشوق های نظامی و غیرنظامی، ریاض را به برقراری روابط با تل آویو راضی کند. این مشوق ها شامل ایجاد برنامه هسته ای غیرنظامی در خاک عربستان و اتحاد نظامی با ایالات متحده و تضمین امنیتی آمریکا به سعودی ها بود. اما ریاض همچنان بر حل مساله فلسطین به عنوان پیش شرط هرگونه عادی سازی تاکید داشت. در همین حال، کابینه راست افراطی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که هرگونه امتیازدادن به فلسطینیان را معادل پایان حرفه سیاسی خود می داند، شدیدا با تشکیل کشور فلسطین مخالف است. تجاوز و کشتار صهیونیست ها در غزه و کرانه باختری نیز به تنش های عربستان و اسرائیل افزوده است. در نوامبر 2024، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه را نسل کشی خواند.

در حالی که بسیاری در واشنگتن و تل آویو چشم انتظار برقراری روابط عربستان و رژیم صهیونیستی بودند، ریاض در توافق مارس 2023 به میانجی گری پکن، روابط خود با تهران را پس از هفت سال تنش، عادی کرد. اسرائیل که بزرگ ترین دشمن ایران در منطقه محسوب می شود و خواهان انزوای استراتژیک کشورمان بوده، از این توافق شوکه شد.

نیویورک تایمز در همان زمان گزارش داد که رهبران اسرائیل در بهت کامل به سر می برند. آنها که عربستان را متحد بالقوه خود می دانستند و قصد استفاده از آن در برابر ایران را داشتند، می خواستند از تنش های گذشته بین تهران و ریاض، به نفع خود استفاده کنند و اتحادی منطقه ای علیه ایران تشکیل بدهند.

برقراری روابط ایران و عربستان و همچنین وحشی گری های اخیر اسرائیل در منطقه باعث شد تا در خلال جنگ 12روزه، سعودی ها تجاوز صهیونیست ها علیه کشورمان را محکوم کنند. وزارت امور خارجه این کشور در بیانیه ای اعلام کرد: «پادشاهی عربستان سعودی قویا تجاوزات آشکار اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران، کشور برادر را محکوم و تقبیح می کند، تجاوزاتی که حاکمیت و امنیت ایران را تضعیف کرده و نقض آشکار قوانین و هنجارهای بین المللی به شمار می رود.»

یکی از مهم ترین تحولات پس از درگیری، گفت و گوی تلفنی مستقیم بین خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان و سرلشکر موسوی بود. به گزارش الشرق الاوسط، این گفت و گو به مسائل نظامی دوجانبه و نگرانی های امنیتی منطقه ای پرداخت. این اولین تماس رسمی در این سطح بین دو ارتش در سال های اخیر بود و نشان دهنده تمایل رو به رشد ریاض برای گشایش کانال های ارتباطی با تهران، حتی در پی افزایش تنش هاست.

اما شاید بزرگ ترین چرخش عربستان را بتوان تغییر رویکرد آن به روابط ایران و آمریکا دانست. در جریان مذاکرات ایران با قدرت های جهانی، سعودی ها و اسرائیلی ها بزرگ ترین مخالفین توافق غرب با جمهوری اسلامی بودند. اما پس از 10 سال، اسرائیل خود را در این میدان تنها می بیند. خالد بن سلمان در سفری به تهران پیام ترامپ برای مذاکره را به سران ایران منتقل کرد. کریستین اسمیت دیوان، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در مورد تغییر نگاه عربستان به توافق ایران و غرب به نیویورک تایمز گفت: «طرز نگاه آنها (سعودی ها) تغییر کرده است». او توضیح داد که در زمان اوباما، آنها می ترسیدند که توافق ایران و آمریکا عربستان را منزوی کند. اما اکنون در دولت ترامپ، سعودی ها از سرایت تنش های واشنگتن-تهران به کشورشان می ترسند.

یکی از علل نگرانی ریاض، آسیب دیدن چشم انداز اقتصادی 2030 بن سلمان است. این چشم انداز که مجموعه ای از پروژه های اقتصادی جاه طلبانه است، نیازمند سرمایه گذاری کلانی بوده و بنابراین، هرگونه تنش و درگیری در منطقه می تواند جریان سرمایه به عربستان را مختل کند.


منبع: روزنامه ایران

وبگردی
    ارسال نظر