136 هزار ماموریت زیر باران بمب و موشک
محدثه جعفری

اقتصادایرانی:اورژانس کشور در 43 روز گذشته از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی با انجام بیش از 136 هزار و 500 ماموریت امدادرسانی بیوقفه، در خط مقدم کمکرسانی به مجروحان ایستادگی کرده و با وجود خطرات و خسارات، چرخ خدمترسانی خود را متوقف نکرده است.
یادداشت را به طور کامل بخوانید:
چهل و سه روز از جمعه خونینی که اولین تجاوز به خاک کشورمان اتفاق افتاد، میگذرد. بامدادی که صدای موشک با آژیر ماشینهایی که در هر بحران خط مقدم امداد و نجات هستند، عجین شد. ماموران اورژانس با اینکه خودشان در خطر بودند، لحظهای درنگ نکردند و طی دو هفته تجاوز رژیم صهیونیستی، بیش از 136 هزار و 500 ماموریت را پوشش دادند، مجروح شدند و خسارت هایی دیدند، اما چرخ امدادرسانیشان لحظهای لنگ نشد.
دکتر جعفر میعادفر رئیس اورژانس کشور به «ایران» میگوید: «با آغاز حملات ناجوانمردانه در بامداد 23 خردادماه در چند نقطه از کشور به صورت همزمان، جلسه ستاد مدیریت بحران از ساعت چهار صبح در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل شد. همان زمان به تمام دانشگاه های علوم پزشکی و سازمان های اورژانس با حدود 20 هزار نیرو، اعلام آماده باش کردیم. همچنین در EOC «مرکز عملیات اضطراری» وزارت بهداشت جلسات مختلفی تشکیل شد و تیم مدیریت بحران را فعال کردیم. در دقایق اولیه حملات، با 10 دانشگاه علوم پزشکی ارتباط گرفتیم تا از روند خدماترسانی به مردم مطلع شویم و دستورالعملهایی هم صادر شد، مبنی بر اینکه عملهای غیرضروری محدود شود و تمام ظرفیتهایشان را برای مصدومان جنگ با رژیم جعلی صهیونیستی بگذارند. فراخوان نیروی انسانی را هم صادر کردیم و شیفتهای ما از 24 ساعت کار، 48 ساعت تعطیلی به 48 ساعت کار، 24 ساعت تعطیلی تغییر کرد تا بتوانیم پوشش بهتری داشته باشیم. شرایط جنگی به نحوی بود که ناگهان 10 یا 20 نقطه در یک استان مورد حمله قرار میگرفت و تقسیم نیرو و اعزام آنها کار راحتی نبود و برای بیمارستان ها بار سنگینی محسوب میشد.»
یکی از نگرانی هایی که در دوران جنگ 12 روزه وجود داشت، شلوغی پمپ بنزین ها بود. رئیس اورژانس کشور با تایید این موضوع درباره نحوه سوخت رسانی به ماشینهای اورژانس و کارکنانش توضیح میدهد: «با هماهنگی ای که از قبل داشتیم و مانورهایی که برگزار کرده بودیم، برای سوخترسانی به ماشینهای آمبولانس، مشکلی وجود نداشت. اما پرسنل ما برای رسیدن به محل کارشان با توجه به شلوغ بودن صف پمپ بنزینها نمیتوانستند به موقع خودشان را به مرکز عملیات برسانند. به همین دلیل هماهنگیهایی را با ستاد سوخت کشور انجام دادیم تا بتوانیم از ظرفیت خودروهای سوخترسان سیار استفاده کنیم تا همکاران مان سوخت را به موقع دریافت کنند و به موقع خودشان را به مراکز درمانی و عملیاتی برسانند. همچنین با توجه به آماده باش نیروها، فضایی را در بیمارستانها ایجاد کردیم تا نیروهای خدماترسان، همراه خانوادههایشان در مراکز درمانی حضور داشته باشند تا نگرانی از این بابت نداشته باشند و با صددرصد ظرفیت، بیوقفه به مردم خدمت کنند.»
طی این 12 روز، 26 استان درگیرحملات متجاوزانه رژیم صهیونیستی بودند، دکتر میعادفر در این باره میگوید: «حدود 100 شهر درگیر موشک و راکت بودند و برای خدمات رسانی بهتر در شرایط جنگی 37 دانشگاه علوم پزشکی کشور بی وقفه و با تمام توان به درمان مجروحان میپرداختند. از طرفی، اورژانس کشور هر روز درگیر هزاران ماموریتی بود که حتی در شرایط عادی هم اتفاق می افتد. همکاران ما بویژه در بخش پیش بیمارستانی ثابت کردند که کنار سایر خادمان ملت، در خدمت مردم هستند و علاوه بر این، فعالیت های ذاتی اورژانس هم تعطیل نشد.» رئیس اورژانس کشور با اشاره به تعداد ماموریتهای نیروهای اورژانس پیش بیمارستانی توضیح میدهد: «طی دوازده روز جنگ با رژیم غاصب اسرائیل، اورژانس کشور حدود 10 هزار و 500 ماموریت جنگی و 126 هزار ماموریت عادی(در مجموع 136هزار و 500)ماموریت را پشت سر گذاشت. در ساعات اولیه و روزهای اول حملات با توجه به شلوغی شهر بویژه در تهران، تردد نیروهای اورژانس با مشکلاتی همراه بود، اما با کوچ مردم به شهرهای شمالی و خلوت شدن خیابانها میتوانستیم خدمات را با سرعت بیشتری به مردم ارائه بدهیم و تردد به مراکز درمانی و محل حادثه راحتتر انجام میشد. اما به دلیل همین جا به جایی و سفر، تراکم جمعیت را در شهرهای شمالی داشتیم و باید خدمات عادی اورژانس را در آن شهرها نیز افزایش میدادیم. مثلا سالمندان، افراد با بیماریهای مزمن و کودکان در شهرهای شمالی نیازمند خدمات اورژانسی بودند که با برنامهریزی تلاش کردیم خدمات عادی اورژانس در شهرهای شمالی متوقف نشود.»
معمولا با وقوع حادثه، درجات آسیبی که مردم متحمل میشوند، متفاوت است. بعد از اعزام نیروهای اورژانس، خدمات در لحظه و سرصحنه به مردم ارائه میشود. رئیس اورژانس کشور میگوید: «شدت خسارت ها در برخی از حملات به حدی بود که نیروهای اورژانس به کمک نیروهای هلال احمر میرفتند تا مجروحان را زودتر از زیر آوار بیرون آورند، چون باید هرچه سریعتر خدمات درمانی را انجام می دادند. اما گاهی با تجاوزهای مجدد به محل امدادرسانی روبه رو میشدند و با اینکه خودشان هم آسیب میدیدند، اما امدادرسانی را متوقف نمیکردند. در روزهای جنگ دو روز با شدت حملات مواجه شدیم، یکی روز اول و دیگری یک روز قبل از اعلام آتشبس که چند روز طول کشید تا بتوانیم شهدا را از زیر آوار بیرون آوریم. تجاوزها به مناطق مسکونی با خسارتهای سنگینی همراه بود و مجروحان با صدمات جدی به بیمارستان منتقل میشدند. در دو هفته جنگی که پشت سر گذاشتیم، یکهزار و 44 عمل جراحی در بیمارستانها انجام شد.»
دکتر میعادفر با اشاره به اینکه مردم عادی بویژه زنان و کودکان بیشترین اعزامیهای نیرویهای اورژانس کشور را داشتند، میگوید: «بعد از حملات متجاوزان صهیونیست برخی از مردم دچار آسیبهای سطحی میشدند که با درمانهای ساده در محل، بدون نیاز به اعزام به بیمارستان، توسط نیروهای اورژانس درمان شدند. به طور کلی نیروهای اورژانس حدود 6 هزار نفر از مصدومان را به بیمارستانها منتقل کردند و بیش از 600 نفر از هموطنان هم با دریافت خدمات اورژانس در محل حادثه، نیازی به مراکز درمانی پیدا نکردند.»
کمبود آمبولانس و نیرو در این روزها بیشتر از همیشه به چشم آمد. رئیس اورژانس کشور دراین باره می گوید:«در بحث ناوگان اورژانس، عقب ماندگی هایی وجود دارد، اما با هماهنگیهای انجام شده در آینده نزدیک شاهد ورود آمبولانسهای جدید به ناوگان اورژانس خواهیم بود. اگر احتمال جنگ را نادیده بگیریم، ایران جزو کشورهای حادثه خیز است. انواع حوادث طبیعی و غیرطبیعی در ایران رخ میدهد و همین موضوع باعث آمادگی نیروهای اورژانس میشود. نیروهای اورژانس همیشه در دل بحران و آماده خدمترسانی هستند به همین دلیل سعی می کنیم امکانات مان به روز باشد. در همین راستا سه روز پیش مناقصهای برگزار کردیم تا بتوانیم در پایان سال 500 دستگاه آمبولانس جدید وارد ناوگان خدمات رسانی کنیم. همین حالا هم در خوزستان هستم و دو تفاهمنامه با استانداری خوزستان امضا کردیم تا تعدادی آمبولانس را خریداری و به ناوگان این استان اضافه کنیم.»به گفته دکتر میعادفر، بیشترین مصدوم های حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و به تبع آن بیشترین اعزام نیروهای اورژانس کشور با اختلاف زیاد، مربوط به تهران بود و بعد از پایتخت، استانهای کرمانشاه، خوزستان، آذربایجان شرقی و لرستان بیشترین آمار مصدوم های حملات جنگ 12 روزه را به خود اختصاص دادند.
حمله به 6 پایگاه اورژانس
تجاوز رژیم صهیونیستی فقط معطوف به مناطق مسکونی و غیرنظامی نبود، بلکه حتی پایگاههای اورژانس کشور و آمبولانسها نیز از حملات کورکورانه در امان نبودند. به گفته دکترمیعادفر، در این تجاوزها، 11 دستگاه از آمبولانسهای اورژانس آسیب دیدند، 20 نفر از نیروهای کادر سلامت زخمی شدند که 16 نفرشان از پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی بودند. همچنین وی افزود: «متاسفانه دو نفر از همکارانمان دچار ضربه مغزی شدند و هنوز بستری هستند. طبق قوانین بینالمللی حمله به مراکز درمانی و بیمارستانی در جنگها ممنوع است اما در همین 12 روز 9 بیمارستان آسیب دیدند. شدت حملات به مراکز درمانی به حدی بود که مجبور شدیم دو مرکز درمانی را تخلیه کنیم. همچنین سه مرکز بهداشتی و درمانی مورد آسیب واقع شدند و 6 پایگاه اورژانس مورد حمله قرار گرفت که یکی از آنها دیگر قابل استفاده نیست و باید از نو ساخته شود.»