تغییر غیرمنتظره بهره بین بانکی
اقتصادایرانی: نرخ بهره بین بانکی در هفته پایانی تیرماه با ۰.۲۵ درصد افزایش نسبت به هفته گذشته، به ۲۳.۸۹ درصد رسید؛ این نرخ پس از کاهش به کمترین میزان در سال جاری، دوباره روند صعودی به خود گرفت.

نرخ بهره بین بانکی در هفته پایانی تیرماه (چهارشنبه اول مردادماه)، با افزایش ۰.۲۵ درصدی نسبت به هفته پیشین به ۲۳.۸۹ درصد رسید. این در حالی است که در پایان هفته گذشته، نرخ بهره بین بانکی با کاهش قابلملاحظه نسبت به هفتههای قبل به ۲۳.۶۴ درصد رسیده بود که کمترین میزان از ابتدای سال جاری تاکنون است.
بازار بین بانکی چیست؟
بازار بین بانکی بستری است که برای مبادلات مالی میان بانکها و سایر مؤسسات اعتباری با یکدیگر و اجرای سیاستهای پولی توسط بانک مرکزی ایجاد شده است. این بازار دارای عمق قابلتوجهی است و معاملات گستردهای در آن انجام میشود. اهداف اصلی ایجاد این بازار شامل کاهش اضافه برداشت بانکها، کنترل استقراض بانکها از بانک مرکزی، مدیریت نقدینگی، تنظیم نقدینگی کشور، کنترل تورم و حمایت از رشد اقتصادی است.
کاربردهای بازار بین بانکی
بازار بین بانکی دو نقش مهم ایفا میکند؛ نخست، ابزاری برای بانک مرکزی جهت اجرای سیاستهای پولی و دوم، مکانی برای تأمین مالی میان بانکها و مؤسسات اعتباری. بانک مرکزی با تغییر نرخ سود در این بازار، به تنظیم و نظارت بر آن میپردازد.
از آنجا که حجم معاملات در این بازار بسیار بالا است، تأثیر چشمگیری بر نرخ سود دارد. نرخ سود اعلامی بانک مرکزی بر اساس میانگین موزون معاملات روزانه بین بانکی محاسبه و به صورت هفتگی منتشر میشود.
فعالیت این بازار در ایران از تیرماه ۱۳۸۷ آغاز شد و تعیین نرخ سود و نظارت کامل بر آن بر عهده بانک مرکزی است. هر هفته در روز پنجشنبه، بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی را به طور رسمی اعلام میکند.
نرخ بهره بین بانکی در سال جاری
در ابتدای سال جاری، نرخ بهره بین بانکی در اولین هفته فروردین ماه برابر با ۲۳.۹۶ درصد بود. در پایان هفته دوم فروردین، این نرخ با کاهش ۰.۰۱ درصدی به ۲۳.۹۵ درصد رسید و در هفته سوم همین ماه بدون تغییر باقی ماند.
در آخرین هفته فروردین ماه، نرخ بهره بین بانکی با افزایش ۰.۰۱ درصدی به ۲۳.۹۶ درصد رسید. سپس، این نرخ در هفته سوم اردیبهشت ماه با جهش ۰.۰۲ درصدی به ۲۳.۹۸ درصد افزایش یافت. طی سه هفته بعد، نرخ بهره با کاهش اندک ۰.۰۱ درصد در هر هفته، در مجموع ۰.۰۳ درصد کاهش یافت و تا روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ماه به ۲۳.۹۵ درصد رسید. در هفته اول خردادماه این نرخ با ۰.۰۲ درصد افزایش به سطح ۲۳.۹۷ درصد رسید.
در هفته دوم و سوم خرداد، نرخ بهره به ۲۳.۹۸ درصد رسید و طی دو هفته بعدی ثابت باقی ماند. در پایان هفته چهارم خرداد، نرخ با کاهش ۰.۰۱ درصد به ۲۳.۹۷ درصد رسید. اما در آغاز تیرماه، نرخ بهره مجدداً با افزایش ۰.۰۱ درصدی به سطح ۲۳.۹۸ درصد بازگشت. با این حال، در هفته سوم تیرماه این نرخ با کاهش قابلتوجهی نسبت به هفتههای قبل به محدوده ۲۳.۶۴ درصد رسید.