پیام تداوم پیشرفت در پساجنگ
اقتصادایرانی: موفقیت جدید صنعت فضایی ایران در پساجنگ: در شرایطی که سه هفته از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران میگذرد، آزمایش زیرمداری ماهوارهبر «قاصد» با هدف ارزیابی فناوریهای نوین، به عنوان گامی مهم در مسیر تثبیت موقعیت ایران در صنعت فضایی انجام شد.

سازمان فضایی ایران تاکید کرد که نتایج حاصل از این آزمون در جهت ارتقای عملکرد ماهواره ها و سامانه های فضایی کشور به کار گرفته خواهد شد. آزمایش زیرمداری ماهواره بر «قاصد» گامی رو به جلو در مسیر پر پیچ و خم پیشرفت فضایی ایران محسوب می شود. این آزمایش فراتر از یک دستاورد فنی، نشانه ای از اراده ایران برای تثبیت جایگاهش در صنعت فضایی است. آزمایش اخیر، در کنار تاریخچه پرتاب های فضایی ایران، تصویری از یک برنامه فضایی پویا و هدفمند ترسیم می کند که از دهه 80 آغاز شده و حالا به نقطه ای رسیده است که می تواند هم در حوزه علمی و هم در حوزه دفاعی حرف های جدی برای گفتن داشته باشد.
جمهوری اسلامی ایران از سال 1387، که اولین ماهواره اش، یعنی «امید» را با ماهواره بر «سفیر» به مدار زمین فرستاد، مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده است. «امید» به عنوان یک ماهواره سبک مکعبی، آغازگر برنامه فضایی ایران بود و نشان داد که ایران نیز می تواند وارد میدان رقابت پرتاب ماهواره در دنیا شود. پس از آن، در سال های 1388 و 1389، ماهواره های «رصد» و «نوید» با نسخه های بهبودیافته «سفیر» پرتاب شدند. این پرتاب ها، هرچند با موفقیت های نسبی همراه بودند، اما نشان از تلاش ایران برای تسلط بر فناوری های اولیه پرتاب داشتند. در سال 1394، ماهواره «فجر» با ماهواره بر
«سفیر-1بی» به مدار رسید، اما عمر مداری کوتاهی داشت. این تجربه ها، همراه با شکست های گاه به گاه، به ایران کمک کرد تا دانش فنی خود را در زمینه پیشران ها و سیستم های هدایت ماهواره برها ارتقا دهد. در نتیجه از سال 1399، ماهواره بر ایرانی «قاصد» وارد صحنه شد و با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره های «نور 1» (1399)، «نور 2» (1400) و «نور 3» (1402) به مدارهای 425 تا 500 کیلومتری، توانایی ایران در پرتاب ماهواره های سبک به مدار «لئو» را تثبیت کرد.در همین دوره، ماهواره برهای دیگری مانند «ذوالجناح» و «سیمرغ» هم آزمایش شدند، اما «قاصد» با طراحی سبک و کارآمدش، به عنوان یک گزینه مطمئن تر، جایگاه خود را در میان ماهواره برهای ایرانی برای انجام ماموریت های فضایی تثبیت کرد. پرتاب اخیر «قاصد»، برای آزمایش فناوری های جدید مانند پیشران های پیشرفته و سیستم های ناوبری طراحی شده بود. از نظر علمی، داده های این آزمون، می تواند به بهینه سازی ماهواره برها و افزایش دقت پرتاب ها کمک کند. آزمایش های زیرمداری مانند این، امکان مطالعه لایه های بالایی جو و آزمودن ابزارهای علمی را فراهم می کنند که برای تحقیقات اقلیمی و محیطی ارزشمند است. در کنار این موضوع، پرتاب روز گذشته «قاصد» می تواند نظارت فضایی ایران را تقویت و دقت آن را افزایش دهد.
موفقیت اخیر ایران در پرتاب ماهواره بر «قاصد» که حالا موقعیت کشورمان را به عنوان یک پرتابگر ماهواره ها به فضا تثبیت کرده است، از منظر اقتصادی هم می تواند مفیدتر باشد. کاهش هزینه ها با استفاده از مواد سبک و امکان ورود به بازار پرتاب ماهواره های سبک، می تواند فرصت هایی برای کسب درآمد ارزی ایجاد کند. تصور کنید ایران با تکیه بر تجربه های چند ساله خود، بتواند در آینده ماهواره های کشورهای همسایه را با هزینه کمتر به مدار بفرستد، آن هم در شرایطی که اکثر قریب به اتفاق کشورهای همسایه سال ها از فناوری های دست یافته ایران در حوزه فضایی عقب تر هستند.
آزمون اخیر ماهواره بر «قاصد»، حاشیه ای مهم تر از متن هم داشت. به احتمال زیاد، پرتاب دیروز نیز مثل پرتاب های گذشته، از پایگاه فضایی ایران در استان سمنان انجام شده است. در جریان حملات و تجاوزات تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران در سال گذشته، پایگاه فضایی ایران در سمنان نیز از جمله پایگاه هایی بود که جریان های رسانه ای وابسته به رژیم اسرائیل مدعی هدف گیری و انهدام ساختمان اصلی، به عنوان ساختمان کنترل و نظارت پرتاب و تاسیسات پرتاب آن شده بودند. پرتاب زیرمداری روز گذشته ماهواره بر «قاصد» نشان می دهد که ادعاهای یک سال گذشته رسانه های وابسته به دشمن اسرائیلی، صرفا بخشی از جنگ روانی بوده است و زیرساخت های فضایی ایران همچنان فعال و قدرتمند درحال خدمت هستند.
منبع: روزنامه ایران