اتباع افغان/ کابوس جدید متقاضیان مسکن ملی+تحلیل مهم!

اقتصاد ایرانی: خروج اتباع افغان از کشور، صنعت ساختمان و پروژه‌های نهضت ملی مسکن را با چالش کمبود نیروی کار ماهر و افزایش هزینه ساخت‌وساز مواجه کرده است.

اتباع افغان/ کابوس جدید متقاضیان مسکن ملی+تحلیل مهم!
رییس کانون انبوه‌سازان تهران، آقای ایرج رهبر، به تازگی اعلام کرده است که بیش از ۵۰ درصد از کارگران ساختمانی در پایتخت را اتباع افغان تشکیل می‌دادند. اما تصمیم به خروج این افراد از کشور، اکنون به چالشی بزرگ برای صنعت ساختمان تبدیل شده است و مشکلات متعددی را برای پروژه‌های عمرانی به وجود آورده است.

کاهش راندمان در پروژه‌های ساختمانی

آقای رهبر در گفت‌وگو با رسانه‌ها تاکید کرده است که خروج کارگران افغان تاثیر مستقیمی بر کاهش راندمان کار در پروژه‌های ساختمانی داشته است. وی افزود که برخی از پروژه‌ها همچون نهضت ملی مسکن، به دلیل این کمبود، با وقفه‌هایی روبه‌رو شده‌اند. این در حالی است که قراردادهای این پروژه‌ها با قیمت‌های گذشته منعقد شده و اکنون، جایگزینی نیروهای کاری جدید زمان‌بر و هزینه‌بر است.

مشکلات ناشی از کمبود کارگران افغان

رییس کانون انبوه‌سازان تهران تصریح کرد که مشاغلی همچون آرماتوربند، سیمان‌کار، سنگ‌کار، بنا و کارگر ساده عمدتاً توسط اتباع افغان انجام می‌شد. اما با خروج گسترده این نیروها اکنون کمبود شدیدی در بخش نیروی کار احساس می‌شود.

چالش جلب نیروی کار ایرانی

یکی از معضلات موجود این است که کارگران ایرانی برای فعالیت‌های ساده ساختمانی تمایلی نشان نمی‌دهند. مطابق با سخنان آقای رهبر، یکی از دلایل این بی‌میلی، پایین بودن دستمزد این مشاغل در مقابل سختی کار است. همچنین از آنجایی که کارگران افغان معمولاً بیمه نمی‌شدند، هزینه‌های کارفرما کمتر بود و در نتیجه، اشتغال این افراد بیشتر مورد استقبال قرار می‌گرفت.

مقایسه دستمزد کارگران ایرانی و افغان کارگران افغان کارگران ایرانی
 
میزان دستمزد کمتر تقریباً دو برابر
هزینه بیمه بدون بیمه شامل هزینه بیمه
رغبت کارفرما بالاتر کمتر

جایگزینی کارگران افغان و موانع موجود

وی خاطرنشان کرد که جایگزینی کارگران افغان با نیروی کار ایرانی نیازمند زمان است و باید شرایطی ایجاد شود تا کارگران ایرانی بیشتری جذب این حوزه شوند. البته، با افزایش دستمزد، احتمالاً به تدریج کار در بخش ساختمان برای نیروی کار داخلی اقتصادی خواهد شد.

تحلیل

با توجه به وابستگی شدید صنعت ساختمان کشور به نیروهای کار اتباع افغان، خروج این افراد از کشور بیشتر شبیه به زنگ هشداری برای سیاست‌گذاران و کارفرمایان است. این وضعیت می‌تواند به افزایش قیمت تمام‌شده پروژه‌ها منجر شود و برنامه‌هایی همچون نهضت ملی مسکن را با چالش روبه‌رو کند. لازم است برنامه‌ریزی دقیقی جهت تربیت نیروی انسانی ماهر داخلی صورت بگیرد تا بتوان تبعات این بحران را به حداقل رساند.

وبگردی
    ارسال نظر