هجوم ترامپ به بازار هلو
اقتصادایرانی: افزایش ۳۰ درصدی تعرفههای وارداتی آمریکا بر محصولات اروپایی توسط ترامپ، صادرات هلوهای کنسروی یونان را تهدید کرده و نگرانی کشاورزان و تولیدکنندگان را درباره کاهش تقاضا و پیدا کردن بازارهای جایگزین افزایش داده است.

کشاورزان و کارخانهداران محصولات هلو به شدت نگران هستند از اینکه تعرفههای جدیدی که از سوی ایالات متحده وضع شده، ممکن است بازار و تقاضا برای محصولاتشان را به چالش بکشد. این نگرانیها زمانی شدت میگیرد که آنها در آستانه فرستادن محصولات تازه خود به بازارهای خارجی هستند و برای تطبیق با شرایط جدید و یا یافتن مشتریان جایگزین، زمان کافی در اختیار ندارند.
یونان و نقش کلیدی در بازار هلو
یونان به عنوان بزرگترین صادرکننده هلوی کنسروی در جهان شناخته میشود و حدود یک پنجم از صادرات خود را به ایالات متحده، دومین بازار بزرگ آن پس از اروپا، ارسال میکند. این در حالی است که هلو به همراه برخی محصولات دیگر، هماکنون تحت تأثیر مالیات وارداتی ۱۷ درصدی در آمریکا قرار دارند.
با اعمال تعرفههای جدید، نرخ کل مالیاتها ممکن است به ۴۷ درصد افزایش پیدا کند؛ افزایشی قابل توجه که اغلب صادرکنندگان را با مشکلات بزرگی روبهرو خواهد کرد.
ارزش اقتصادی صادرات هلو برای یونان
بر اساس آمارها، درآمد سالانه یونان از صادرات هلوی کنسرو شده و سایر محصولات مرتبط با هلو بیش از ۶۰۰ میلیون یورو است که نزدیک به ۱۲۰ میلیون یورو از آن از طریق بازار آمریکا حاصل میشود.
در مجموع صادرات به آمریکا حدود چهار درصد از کل صادرات خارجی یونان را تشکیل میدهد. کنسرو هلو، زیتون و روغن زیتون به عنوان محصولات کشاورزی اصلی صادراتی به ایالات متحده، سالانه حدود نیم میلیارد یورو درآمد ایجاد میکنند.
واکنش کشاورزان و تولیدکنندگان به سیاستهای ترامپ
«کوستاس آپوستولو»، رئیس انجمن کنسروسازان یونان، اشاره کرد که بیش از ۲۰ هزار خانواده، شامل کشاورزان و کارگران، از طریق فعالیت در مزارع و کارخانههای تولید هلو در منطقه مقدونیه مرکزی امرار معاش میکنند. او افزود که از زمان روی کار آمدن ترامپ، شرایط برای این صنعت به دوران بیثباتی کامل وارد شده است.
او همچنین اظهار داشت که تنها راهکار پیشرو، متنوعسازی صادرات به کشورهایی همچون مکزیک، هند یا آمریکای جنوبی است. او اتحادیه اروپا را نیز ترغیب کرد تا تلاش کند با این کشورها توافقنامههای تجاری جدید امضا کند.
چشمانداز آینده و موانع موجود
بر اساس گزارشهای رویترز، اتحادیه اروپا در تلاش بود تا یک توافقنامه تجاری با کشورهای عضو بلوک مرکوسور (شامل آرژانتین، برزیل، پاراگوئه، اروگوئه و ونزوئلا) به امضا برساند، اما این توافق با مخالفتهایی از سوی اعضای اتحادیه روبرو شده است. با این حال، کارشناسانی هستند که به امکان دستیابی به راههای جایگزین خوشبین به نظر میرسند.