معاون وزیر ارتباطات در نشست «اینترنت و آینده ایران» مطرح کرد:
افزایش بیسابقه حملات سایبری به زیرساختها؛ کارشناسان: فیلترینگ راهحل مؤثر نیست
اقتصادایرانی: معاون وزیر ارتباطات در نشست «اینترنت و آینده ایران»، با اشاره به تشدید حملات سایبری همزمان با آغاز جنگ، از کمبود نیروی متخصص و لزوم ارتقای دسترسی به سرویسهای ابری سخن گفت و بر پرهیز از راهحلهای سادهای مانند انسداد تأکید کرد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ در نشست تخصصی «اینترنت و آینده ایران» که با حضور جمعی از مسئولان دولتی، نمایندگان پلتفرمهای دیجیتال، کارشناسان اقتصادی، فعالان اجتماعی و اصحاب رسانه در وزارت ارتباطات برگزار شد، شرکتکنندگان به بررسی فرصتها و چالشهای سیاستهای جاری در فضای مجازی پرداختند.
افزایش چشمگیر حملات سایبری به شبکه زیرساخت
در پنل دوم این نشست با عنوان «فناوری، امنیت و آینده ایران»، بهزاد اکبری؛ معاون وزیر ارتباطات و رئیس هیئتمدیره و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، با اشاره به حملات سایبری اخیر به شبکه زیرساختی کشور گفت: «در یک ماه گذشته، با موج گستردهای از حملات سایبری مواجه بودیم که شامل انواع حملات DDOS، اسکنهای گسترده و تلاش برای نفوذ از طریق آسیبپذیریها بوده است.»
وی با اشاره به اینکه در ایام جنگ، تا روز گذشته کشور تحت حملات شدید قرار داشته، افزود: «در مواردی حجم این حملات به ۴۰۰ گیگابیت بر ثانیه رسیده و پاکسازی آنها صورت گرفته است، اما نیمی از این فرآیند در خارج از کشور انجام شده؛ این نشان میدهد شدت حملات، دو برابر ظرفیت داخلی بوده است.»
اکبری با بیان اینکه حملات هم منشأ داخلی دارند و هم خارجی، گفت: «در ۲۴ ساعت گذشته، ۵۷۰۰ حمله از خارج و تعداد زیادی آلودگی داخلی شناسایی شده است؛ این آلودگیها اغلب ناشی از دیوایسهای آلوده داخل کشور هستند.»
او ادامه داد: «این حملات، کاملاً سازمانیافته و هدفمند هستند؛ گاهی ترافیک حمله از ۱۷۰ کشور مختلف بهسمت شبکه زیرساخت ایران سرازیر میشود. بهعنوان نمونه، تنها دو روز پیش از آغاز جنگ اسرائیل، حملات DDOS بهطور چشمگیری افزایش یافت.»
وی در ادامه با اشاره به یکی از گلوگاههای اصلی امنیت شبکه گفت: «کمبود نیروی انسانی متخصص، یکی از دلایل آسیبپذیری ماست. مهاجرت گسترده نیروهای نخبه باعث شده در بسیاری از سازمانها با کمبود شدید نیروی متخصص امنیت سایبری روبهرو باشیم؛ این مشکل جهانی است و دلیل آن عقبماندن تربیت نیروی انسانی از سرعت تحولات دیجیتال است.»
مدیرعامل شرکت زیرساخت همچنین به چالشهایی مانند استفاده گسترده از نرمافزارهای ناامن، سختافزارهای دست دوم بهدلیل تحریمها و گسترش VPNها اشاره کرد و گفت: «در چنین شرایطی، آلودهسازی شبکهها کار دشواری نیست.»
ضرورت ارتقا دسترسی به سرویس های ابری
او بر لزوم استفاده گسترده از سرویسهای ابری برای تقویت تابآوری تأکید کرد و افزود: «برای عبور از این شرایط، باید زیرساختهای دسترسی به سرویسهای ابری را ارتقا دهیم.»
وی در پایان تأکید کرد: «اینترنت امروز یکی از ارکان حیاتی زندگی روزمره و اقتصادی مردم است. آسیبهای ناشی از قطع یا اختلال آن بسیار گستردهتر از گذشته است. نمیتوان با راهحلهای فنی ساده مانند فیلتر یا انسداد، پاسخگوی شرایط پیچیده کنونی بود. قطع اینترنت باید فقط در شرایط بحرانی و بهصورت مقطعی انجام شود و تصمیمگیران در این زمینه باید پاسخگو باشند.»