تعطیلی سه روز در هفته / رویایی که به واقعیت نزدیکتر شد!
اقتصادایرانی: طرح تعطیلی سه روزه در هفته میتواند با افزایش بهرهوری کاری، کاهش فرسودگی شغلی و صرفهجویی در منابعی مانند آب و برق، تحولی مثبت در نظام اداری کشور ایجاد کند، هرچند نیازمند برنامهریزی ویژه برای سازمانهای ضروری مانند قضائی و درمانی است.

طرح تعطیلی سه روز در هفته، راهکاری برای مدیریت منابع
بر اساس مطلب منتشرشده در روزنامه شرق، سه سال پیش نیز موضوع تعطیلی سه روز در هفته مورد توجه قرار گرفت. در آن زمان، تلاش بر این بود تا برخی کشورها و شرکتها که اجرای آزمایشی این مدل تعطیلات را آغاز کردهاند، به عنوان الگویی برای افزایش بهرهوری نیروی کار و جلوگیری از فرسودگی بدنی و روانی بررسی شوند. این طرح همچنین میتواند موجب افزایش تعهد و انرژی کاری شود.
ضرورت تشکیل کمیتهای برای بررسی تخصصی طرح
در گذشته پیشنهاد شده بود که دولت و مجلس، کمیتهای تخصصی تشکیل دهند تا این موضوع را به طور علمی و دقیق بررسی کنند. اجرای آزمایشی این تعطیلات در چند استان به عنوان مرحله اولیه پیشنهاد شد تا در صورت مثبت بودن نتایج، طرح در سطح کشوری اجرایی شود. اما اکنون که بحران آب و برق موجب کاهش ساعت کاری ادارات شده، توجه به این طرح بیش از پیش ضروری شده است.
مصرف برق و آب در ادارات؛ عاملی برای تغییر ساعات کاری
مشکل مصرف بالای برق و آب در ادارات کشور برجسته شده و بسیاری از سازمانها به دلیل این مصرف بالا، با قطعی مواجه شدهاند. تنگناهایی از این دست، نشان میدهد که باید با برنامهریزی مناسب، از مزایای اثباتشده چنین طرحهایی بهرهگیری کنیم تا نیازی نباشد تنها در مواقع بحران به آن روی آوریم.
مزایا و فرصتهای تعطیلی سه روز در هفته
چنین تعطیلیهایی میتوانند به صرفهجویی در مصرف منابع و افزایش کارآمدی نیروی انسانی منجر شوند. با این حال، باید بررسی شود که آیا این تغییر، چالشهای قابل توجهی برای شهروندان در دسترسی به خدمات اداری ایجاد کرده است یا خیر. تاکنون شکایت زیادی از سوی مردم درباره مشکلات ناشی از تعطیلیهای طولانیمدت در ادارات دولتی دیده نشده است.
تغییر نگاه به تعطیلات در کشور
با وجود اینکه برخی همچنان نظری منتقدانه به افزایش تعطیلات دارند و معتقدند کشور در این صورت نیمهفعال خواهد شد، اما سرعت تغییرات اجتماعی و اقتصادی نشان داده که نگرانیها در این زمینه ممکن است مبالغهآمیز باشد. افزایش مناسبات خانوادگی، دقت بیشتر کارمندان، و رشد گردشگری داخلی از دیگر مزایای این تعطیلات هستند.
راهکار پیشنهادی برای اجرای طرح
بهتر است با تشکیل کمیتهای در وزارت کشور و وزارت کار، تمامی جوانب این طرح بررسی شوند و نتایج به مجلس ارائه گردد. این همکاری دو قوه میتواند به یک تصمیمگیری جامع و کارآمد کمک کند تا پیش از مواجهه با بحرانهای بزرگتر، برنامه مناسب برای اجرای این طرح فراهم شود.
نیاز به برنامهریزی دقیق
به جای اینکه بحرانها ما را به تصمیمهای ناگهانی وادار کنند، باید پیش از وقوع مشکلات، با برنامهریزی به سراغ این طرح برویم. بهرهگیری از تجربیات جهانی در این زمینه نشان میدهد که با برنامهریزی مناسب، میتوان با افزایش بهرهوری و کاهش هزینهها به نتایج مطلوب دست یافت.