تبلیغات

فاجعه‌ای تازه در بازار گوشت قرمز/ بحران قیمت در راه است!

اقتصاد ایرانی: نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون از افزایش هزینه‌های تولید دام سنگین به‌دلیل گرانی نهاده‌ها و خروج اتباع خبر داد و گفت: تولید گوشت قرمز تا پایان سال به ۹۴۰ تا ۹۵۰ هزار تن خواهد رسید که با توجه به کسری ۱۰ درصدی، نیاز به واردات وجود دارد.

فاجعه‌ای تازه در بازار گوشت قرمز/ بحران قیمت در راه است!
تبلیغات
اقتصادایرانی:
افزایش نجومی قیمت گوشت قرمز به یکی از موضوعات اصلی در حوزه کشاورزی و اقتصاد کشور تبدیل شده است. این تغییرات قیمت نه تنها فعالان این صنعت را تحت تاثیر قرار داده، بلکه موجب نگرانی شدید در بین مردم شده است. در ادامه به تحلیل و بررسی عوامل افزایش قیمت گوشت قرمز و تاثیرات آن بر بازار می‌پردازیم.

دلایل اصلی افزایش قیمت گوشت قرمز

جواد آزاد، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون، در خصوص افزایش قیمت‌ها بیان کرد که بخش عمده این رشد ناشی از هزینه‌های بالای تولید است. افزایش هزینه‌های تولید به دلیل رشد دو برابری قیمت نهاده‌های دامی و بالا رفتن دستمزدها در نتیجه خروج اتباع خارجی از بازار کار بوده است. وی همچنین به نقش واسطه ‌ها و دلالان در عدم تناسب قیمت دام زنده و گوشت اشاره کرد.

طبق بررسی‌ها، متوسط قیمت دام سنگین در سطح کشور حدود ۳۲۰ هزار تومان و دام سبک بین ۳۰۰ تا ۳۲۰ هزار تومان می‌باشد. این در حالی است که قیمت منطقی لاشه گوساله و گوسفند بر اساس ضریب تبدیل به ترتیب باید ۶۴۰ هزار تومان و ۷۰۰ هزار تومان باشد.

مشکلات واسطه‌ها و تاثیر آن بر قیمت

آزاد اظهار داشت: اختلاف منطقی قیمت لاشه درب کشتارگاه با خرده‌فروشی باید حدود ۲۰ درصد باشد، اما این اختلاف در شرایط کنونی بیش از این میزان است. وی تاکید کرد که ایجاد زنجیره‌های توزیع مستقیم و حذف واسطه‌ها می‌تواند باعث کاهش ۳۰ درصدی قیمت برای مصرف‌کننده شود.

نقش واردات در تامین نیاز گوشت کشور

بر اساس اعلام آزاد، حدود ۱۰ درصد نیاز گوشت کشور از طریق واردات تامین می‌شود. در سال گذشته، تولید گوشت قرمز ۹۲۰ هزار تن بود، اما امسال به رغم شرایط خشکسالی، پیش‌بینی می‌شود تولید به حدود ۹۴۰ تا ۹۵۰ هزار تن برسد. نیاز کشور به گوشت حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن است که نشان‌دهنده کسری ۱۰ تا ۱۵ درصدی می‌باشد.

آزاد اعتقاد دارد که به جای تخصیص ارز به واردات گوشت، اگر از واردات نهاده‌ها حمایت می‌شد، بسیاری از مشکلات این حوزه حل می‌گردید و بازار گوشت دچار نوسان نمی‌شد.

پتانسیل خودکفایی ایران در تولید گوشت قرمز

به گفته آزاد، پتانسیل خودکفایی در تولید گوشت قرمز در کشور وجود دارد. اگر نهاده‌های دامی و سرمایه در گردش برای دامداران تامین شود، نیازی به واردات گوشت نخواهد بود و حتی امکان صادرات گوشت نیز فراهم می‌شود. اما در حال حاضر، به دلیل عدم تخصیص ارز برای نهاده‌ها، قیمت جو به ۲۰ هزار تومان رسیده و مسئولان همچنان بر واردات گوشت تاکید دارند.

طبق آمار موجود، جمعیت دام سبک در کشور ۷۰ میلیون رأس و دام سنگین بین ۷ تا ۸ میلیون رأس است.

جدول مقایسه قیمت‌ها و نیاز کشور

نوع دام متوسط قیمت دام زنده (تومان) قیمت منطقی لاشه (تومان) نیاز کشور
 
دام سنگین ۳۲۰,۰۰۰ ۶۴۰,۰۰۰ ۹۴۰-۹۵۰ هزار تن
دام سبک ۳۰۰-۳۲۰,۰۰۰ ۷۰۰,۰۰۰ یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن

 راهکارها

برای رفع مشکل افزایش قیمت گوشت قرمز، لازم است سیاست‌های مناسب در حمایت از تولید داخلی اتخاذ شود. تخصیص منابع مالی برای واردات نهاده‌های دامی و کاهش وابستگی به واردات گوشت، می‌تواند تاثیر بسزایی در کاهش قیمت‌ها داشته باشد. همچنین حذف واسطه‌ها و ایجاد شبکه‌های توزیع مستقیم باعث کاهش هزینه‌ها و دسترسی بهتر مصرف‌کنندگان به این محصول می‌شود.

تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات
وبگردی
    تبلیغات
    ارسال نظر