خانههای بدون افغانی / بازار مسکن در آستانه فروپاشی؟!
اقتصادایرانی: روند خروج اتباع افغان از ایران، تأثیر قابلتوجهی بر بازار اجاره مسکن گذاشته است؛ رئیس اتحادیه مشاوران املاک ضمن رد ادعاهای کلی درباره عدم پرداخت ودیعه توسط برخی مالکان، بر لزوم ساماندهی وضعیت سکونتی اتباع تأکید کرد.

لزوم ساماندهی وضعیت سکونتی اتباع
گودرزی افزود: با توجه به نقش و مسئولیتی که در حوزه املاک بر عهده دارم، طی سالهای اخیر بارها نسبت به لزوم ساماندهی وضعیت اتباع بیگانه هشدار دادهام. پیشنهاد ما این بود که حتماً موضوع احراز هویت اتباع و مشخص شدن وضعیت سکونتی آنان جدی گرفته شود. عدم توجه به این مسئله ممکن است تبعات اجتماعی و امنیتی به دنبال داشته باشد. همچنین تأکید شد که مالکان و مشاوران املاک نباید به اتباع غیرمجاز واحد مسکونی اجاره دهند و در غیر این صورت با تبعات قانونی مواجه خواهند شد.
آرامش نسبی بازار اجاره با خروج اتباع غیرمجاز
رئیس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به تأثیر خروج اتباع غیرمجاز بر بازار مسکن گفت: در هفتههای اخیر، بازار اجاره مسکن به آرامش نسبی رسیده است. اما این به معنای کاهش قیمتها در همه مناطق نیست. بهعنوان مثال، در برخی از مناطق جنوبی تهران تعداد فایلهای اجاره افزایش یافته ولی تقاضا برای این واحدها کمتر شده است. البته پیشبینی ما این بود که بازار اجاره تا سال ۱۴۰۴ به نوعی ثبات برسد.
ادعاهایی درباره بازنگرداندن ودیعه اتباع
گودرزی در واکنش به شایعات پیرامون عدم بازگشت ودایعه مسکن، تأکید کرد: چنین ادعاهایی در سطح کلان صحت ندارند. ممکن است در مواقعی یک مالک از پس دادن پول خودداری کند، اما این مسئله محدود به مستاجران افغان نیست و حتی بین دو ایرانی نیز ممکن است رخ دهد. اینکه همه مالکان ایرانی را به این موضوع متهم کنیم، دور از انصاف است. البته لازم است اطلاعرسانی لازم برای مالکان انجام شود تا بدانند بازگرداندن ودیعه مستأجران وظیفه قانونی آنان است و مراجع مرتبط باید این مسائل را با سرعت بررسی کنند.
دلایل ثبات نسبی در بازار اجاره
وی درباره علت ثبات نسبی بازار اجاره اظهار کرد: نقش اقدامات سریع وزارت راه و شهرسازی و همچنین کاهش توان اقتصادی مردم برای خرید یا اجاره مسکن در این زمینه مؤثر بوده است. علاوه بر این، مالکان نیز به این نقطه رسیدهاند که نباید ارقام نامتعارفی برای اجاره تعیین کنند. مجموع این عوامل باعث شد که قیمتهای اجاره به سمت وضعیت واقعیتر سوق پیدا کند.
دیدگاه درباره نرخگذاری افزایش اجارهبها
گودرزی با اشاره به نرخگذاری برای افزایش اجارهبها، بیان کرد: بنده شخصاً با نرخگذاری ۲۵ درصد موافق نبودم. معتقد بودم اگر شرایط بازار در سال ۱۴۰۴ مطلوب شود، احتمالاً نیازی به تعیین نرخ مشخص نیست. اما وقتی سقف افزایش اجارهبها را ۲۵ درصد تعیین میکنید، این عدد بهعنوان مرجع ذهنی برای افزایش اجارهبها در نظر گرفته میشود و حتی اگر مالک بخواهد کمتر از این مقدار افزایش دهد، ممکن است از این کار صرفنظر کند.
تأثیر جنگ ۱۲ روزه بر بازار مسکن
رئیس اتحادیه مشاوران املاک درباره تأثیر احتمالی جنگ ۱۲ روزه بر بازار مسکن گفت: نمیتوان تأیید کرد که این رخداد باعث کاهش شدید قیمتها در شمال تهران شده است. ما از دوران پاندمی کرونا تاکنون در رکود معاملات قرار داریم و قیمتها نیز افزایش یافتهاند. بنابراین روند کنونی بیشتر به مسائل داخلی بازار ارتباط دارد تا عوامل بیرونی.
وی افزود: جنگ ۱۲ روزه حتی بر ضروریترین جنبههای اقتصادی کشور تأثیر نداشته است، چه برسد به حوزه مسکن که ارقام و مبالغ آن بسیار بالاست. البته امیدواریم که بازار ملک با ثبات قیمتها و شروع ساختوسازها به روند رونق خود بازگردد.