خبر خوب برای 10 هزار زن سرپرست خانوار

محدثه جعفری

خبر خوب برای 10 هزار زن سرپرست خانوار

اقتصادایرانی: بیش از 10 هزار زن سرپرست خانوار روستایی و عشایر به طور رایگان تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار می‌گیرند؛ اقدامی که با هدف تأمین امنیت مالی و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر در دوران کاهش توانایی برای کار توسط صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر اجرا می‌شود.

گزارش را در ادامه بخوانید:

بیمه نقش حیاتی در تامین امنیت مالی افراد دارد و اهمیت آن بیش از همه هنگام رسیدن به سن بازنشستگی و کاهش توانایی برای کار و کسب درآمد محسوس می شود. موضوعی که دولتمردان را برآن داشت تا صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر را بنا کنند و خود به عنوان کارفرما عهده‎دار پرداخت 70 درصد حق بیمه افرادی شود که شغل‎شان مشمول بیمه‎های اجباری نبود. حالا بیش از سه میلیون نفر از جامعه هدف مد نظر و از جمله بیش از یک میلیون نفر از زنان روستایی و عشایر تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار دارند. این جمعیت جذب صندوق بیمه عشایر و روستاییان شدند و با گذشت 20 سال از عمر این صندوق، گروه‎های مختلفی به عضویتش درآمدند. چندی پیش هم تفاهمنامه ای میان این صندوق بیمه‎ای و سازمان بهزیستی منعقد شد تا زنان سرپرست خانوار شهرهای زیر 20 هزار نفر مشمول بیمه رایگان شوند. یعنی بدون پرداخت هیچ حق بیمه‎ای در دوران سالمندی مستمری دریافت کنند.

مهرزاد اکبرپور معاون بیمه ای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با اشاره به اینکه سهم بالای دولت در پرداخت حق بیمه یکی از مزیت‎های مهم صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر به شمارمی‎رود، می‎گوید: «دولت برای حمایت از کشاورزان، روستاییان و عشایر که کسب و کارشان مشمول بیمه‎های اجباری نمی‎شود، صندوقی را بنا نهاد تا خود به عنوان کارفرمای حمایتگر، این گروه از جامعه را تحت پوشش بیمه برای بهره‎مندی از مزایای مستمری بازنشستگی، ازکارافتادگی کلی و بازماندگان قرار دهد. اگر نگاهی به صنعت بیمه بیندازیم، پرداخت حق بیمه به عنوان سهم مشارکت بیمه شده در سایر صندوق‎ها بسیار بالاست اما در این صندوق بیمه‎ای، فقط یک سوم پرداختی‎ها با بیمه شده است و مابقی یعنی دو برابر را دولت پرداخت می‎کند، که فرصت طلایی برای این قشر از جامعه محسوب می‎شود تا با کمترین هزینه بیمه شده و در زمان مشخص بازنشستگی دریافت کنند.»

مشارکت 70 درصدی دولت در پرداخت حق بیمه

پرداخت حق بیمه در این صندوق بر اساس هشت سطح درآمدی انجام می‎شود. اکبرپور در این باره می‎گوید: «در اداره کار، برای پرداختی حق بیمه شده، حداقل و حداکثر دستمزد قانون کار به تصویب رسیده است و کارفرما باید نسبت به پرداخت آن اقدام کند که همان بحث کارگر و کارفرمایی می‎شود. از 30 درصد تعیین شده، 7 درصد را کارگر و 23 درصد را کارفرما پرداخت می‎کند، اما در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر، دولت نقش کارفرما را برعهد دارد. به عبارتی از 15 درصد حق بیمه تعیین شده، یک سوم حق بیمه را بیمه شده یعنی 5 درصد و دو سوم حق بیمه یعنی 10 درصد را دولت پرداخت می کند. به این ترتیب عملا دولت عهده دار پرداخت 70 درصد حق بیمه هر شخص است که بالاترین میزان حمایت دولت در تمام صندوق‎های بیمه اجتماعی محسوب می‎شود. قاعده پرداخت حق بیمه بر اساس انتخاب یکی از سطوح هشتگانه درآمدی است و در صورت انتخاب سطوح پایین، فرد می تواند هر سال، تا یک سطح درآمدی، حق بیمه و به تبع آن میزان مستمری را افزایش دهد.»

او با ذکر مثالی توضیح می‎دهد: «درآمد سطح یک، ماهانه حدود دو میلیون و 160 هزار تومان و سطح هشت که بالاترین سطح درآمدی محسوب می شود، در سال جاری حدود 8 میلیون و 775 هزار تومان است. حالا اگر فرد بیمه شده، سطح درآمدی یک را به مبلغ یک میلیون و 296 هزار تومان برای یکسال بیمه‎ای پرداخت کند، دولت هم به عنوان کارفرما، دو برابر آن یعنی مبلغ دو میلیون و 592 هزار تومان را پرداخت می‎کند.

حالا اگر فردی آخرین سطوح درآمدی، یعنی 8 را انتخاب کند، طی یکسال بیمه ای، باید مبلغ 5 میلیون و 265 هزار تومان را به صندوق پرداخت کند و دو برابر آن، یعنی مبلغ 10 میلیون 530 هزار تومان را دولت پرداخت می‎کند.»اکبرپور در مورد شرایط عضویت در صندوق هم می‎گوید: «همه مشمولین این صندوق که در بازه سنی 18 تا 50 سال باشند، می توانند به عضویت این صندوق درآیند و بعد از حداقل 15 سال بیمه پردازی با داشتن 65 سال سن، بازنشسته می‎شوند. البته در تلاش هستیم مصوبه‎ای دریافت کنیم تا بیمه شدگان این صندوق بتوانند با پرداخت 35 سال حق بیمه بدون شرط سنی، مشمول دریافت مستمری به میزان 35 روز در ماه باشند.»

نحوه محاسبه و پرداخت مستمری به بیمه شدگان

معاون بیمه ای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با بیان اینکه از کل مستمری بگیران این صندوق حدود 217 هزار نفر مرد و حدود13 هزار نفر زنان هستند، می‎گوید: «اگر فردی در آخرین سطح درآمدی 8 بیمه پرداز باشد و سال 1404 بازنشسته شود، مستمری به مبلغ 5 میلیون 850هزار تومان را دریافت خواهد کرد. البته پرداخت مستمری فقط برای بازنشستگان نیست، افرادی که در طول زمان بیمه پردازی فوت کنند به بازماندگان واجد شرایطشان مستمری تعلق می‎گیرد حتی اگر فرد دچار ازکارافتادگی کلی شود، بازهم مشمول دریافت مستمری خواهد شد. فرقی هم نمی‎کند 15 سال سابقه را پرکرده باشند یا نه. در حال حاضر 105 هزار نفر از مستمری بگیران این صندوق را بازماندگان، حدود 13 هزار نفر مستمری بگیر از کارافتاده و حدود 68 هزار نفر هم دریافت کننده مستمری بازنشستگی و سالمندی این صندوق بیمه‎ای هستند.»

فرصت طلایی دولت برای بیش از 9 میلیون ایرانی

از ابتدای آغاز صندوق تاکنون حدود سه میلیون و350 هزار نفر به عضویت این صندوق بیمه‎ای درآمده‎اند. معاون بیمه ای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با بیان اینکه برخی از این افراد در زمان‎های مختلف به دلایلی مثل شاغل شدن در مشاغل با بیمه‎های اجباری از زیرمجموعه این صندوق خارج شدند، می‎گوید: «جامعه هدف این صندوق حدود 9 میلیون و 400 هزار نفر است که باید سراغ‏شان برویم تا به حق‎شان که عضویت در این صندوق است، دست یابند. دولت حمایت‎هایی برای بیمه اقشار کم درآمد در نظر گرفته است و باید به دست همه افراد مشمول برسد. حال وظیفه ماست که با کمک رسانه‎ها، جامعه هدف روستایی و عشایر را نسبت به این فرصت طلایی و حمایت دولت آگاه سازیم تا به عضویت صندوق بیمه‎ای درآیند و از مزایای بازنشستگی بهره‎مند شوند.»

فعالیت 1500 کارگزاری در کشور برای جذب بیمه شده

معاون بیمه ای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با اشاره به روش‎های عضویت در این صندوق بیمه‎ای می‎گوید: «جامعه هدف این صندوق، می‎توانند به دو روش عضویت این صندوق را داشته باشند؛ روش اول به شکل حضوری و با مراجعه به 1500 کارگزاری صندوق که در سراسر کشور مشغول به ارائه خدمت هستند. روش دوم، غیرحضوری و به شکل برخط است. هر فردی که شرایط این صندوق را داشته باشد به راحتی با ورود به سایت

https://www.roostaa.irمی‎تواند ثبت نام یا تمدید دوره بیمه‎ پردازی خود را انجام دهد. در خردادماه امسال تعداد قابل ملاحظه‎ای در تمام استان‎ها از این طریق ثبت نام کردند.»

کرمانشاه رتبه اول در جذب بیمه شده

اکبرپور با بیان اینکه همه استان‎ها عملکرد خوبی در جذب جامعه هدف این صندوق داشتند، می‎گوید: «استان کرمانشاه رتبه اول را با جذب حدود 70 درصد از جامعه هدف این صندوق کسب کرده است. استان‎های کردستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و همدان از جمله استان‎های برتر ما در جذب بیمه شده هستند. اما ضعف‎هایی در جذب مخاطبان در برخی استان‎ها مثل سیستان و بلوچستان داریم.

یکی از دلایل، جغرافیای وسیع این استان است که با وجود فعالیت همکاران ما نتوانستیم آن طور که شایسته است، مردم آن منطقه را با خدمات صندوق بیمه عشایر و روستایی آشنا کنیم.

در حال حاضر در این استان حدود 10 درصد از جمعیت هدفمان را که حدود 744 هزار نفر است تحت پوشش بیمه قرار دادیم و امیدوارم بتوانیم در آینده نزدیک آمار را به 100 درصد برسانیم.»

بیمه رایگان برای مادران غیرشاغل دارای سه فرزند و بیشتر

معاون بیمه ای صندوق بیمه اجتماعی با اشاره به انعقاد تفاهمنامه چند روز اخیر با سازمان بهزیستی می‎گوید: «براساس این تفاهمنامه تمامی زنان سرپرست خانوار مددجوی سازمان بهزیستی که در شهرهای زیر 20 هزار نفر ساکن هستند، با کمک و حمایت صد درصدی دولت، توانستند تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر قرار گیرند. به عبارتی حق بیمه‎ای را که بیمه شده خودش باید پرداخت کند، بهزیستی می‎دهد و مابقی هم که توسط دولت پرداخت می‎شود. با این اقدام، تعداد زنان بیمه شده سرپرست خانوارمددجو در صندوق به بیش از 70 هزار نفر رسید.»یکی از گروه‎های تحت پوشش این صندوق مادران غیرشاغل دارای سه فرزند و بیشتر هستند که بر اساس ماده 21 قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به عضویت این صندوق درآمدند. او با اشاره به تعداد این گروه از زنان، بیان می‎کند: «375 هزار نفر از مادران غیرشاغل ساکن در مناطق روستایی و عشایری که دارای سه فرزند و بیشتر هستند، اخیرا براساس ماده 21 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و با حمایت دولت، تحت پوشش بیمه رایگان قرار گرفته‎اند با این حساب بیش از یک میلیون نفر از بیمه شدگان این صندوق را زنان تشکیل می‎دهند.»

وبگردی
    ارسال نظر