گرانی روغن به طور رسمی اعلام شد + دلایل افزایش قیمت
اقتصاد ایرانی: افزایش قیمت روغن نباتی بهصورت رسمی تأیید شد؛ دبیر انجمن روغن نباتی با اشاره به آمار تولید و عرضه، تورم قیمت روغن را در مقایسه با دیگر کالاها و افزایش حقوق، نازل توصیف کرد.

افزایش قیمت روغن رسماً اعلام شد و دبیر انجمن روغن نباتی طی اظهاراتی به بررسی شرایط بازار، دلایل گرانی و نحوه عرضه این کالا پرداخت.
تأمین روغن در بازار؛ آیا کمبودی وجود دارد؟
علیرضا شریفی، دبیر انجمن روغن نباتی، اظهار داشت: بررسیهای جدید نشان میدهد که روغن در اکثر فروشگاهها موجود است. البته برخی فروشگاهها ممکن است به دلیل عدم تعادل در عرضه روغن سرخ کردنی و پختوپز با مشکل مواجه باشند.
وی با اشاره به افزایش تولید در خردادماه بیان کرد: در این ماه ۱۱ درصد رشد تولید و عرضه داشتهایم و به ۱۶۰ هزار تن رسیدیم.
تغییرات فصلی در عرضه و مصرف روغن
شریفی توضیح داد که در ایام تعطیلات و مناسبتهای خاص، جابهجایی جمعیت در مناطق شمالی کشور و شهرهای بزرگ مانند تهران و خراسانها باعث تغییر در عرضه شده و تا یک هفته یا ۲۰ روز بعد شرایط بازار به تعادل میرسد.
وی همچنین با تأکید بر اینکه شرکتهای پخش نباید خرید سایر کالاها را شرط عرضه روغن به مغازهداران کنند، بیان کرد که این کار تخلف محسوب میشود و مغازهداران موظفاند روغن را با قیمت درج شده بدون اجبار به خرید دیگر کالاها به مصرفکننده بفروشند.
آمار مصرف ماهانه روغن
به گفته دبیر انجمن روغن نباتی، به طور میانگین ماهانه ۱۷۰ هزار تن روغن در کشور مصرف میشود که ۶۰ درصد آن مربوط به خانوارها و ۴۰ درصد مربوط به صنف و صنعت است. در فصلهای گرم و ایام خاص مذهبی، این میزان میتواند به بازهای بین ۱۴۰ تا ۱۸۰ هزار تن برسد.
وی افزود: تولید فعلی حتی فراتر از تقاضاست و نگرانی در زمینه کمبود روغن وجود ندارد.
مشکلات ثبت سفارش و واردات
شریفی به مشکلاتی در ثبت سفارش روغن در اواخر سال گذشته اشاره کرد و گفت که این مسئله موجب تأخیر شد؛ اما با آغاز سال جدید و ترخیص ۳۷۰ تا ۳۸۰ هزار تن روغن خام از گمرک در بهار امسال، شرایط رو به بهبود بوده و واردات دانه سویا نیز افزایش قابلتوجهی داشته است.
افزایش قیمت؛ دلایل و تحلیل
دبیر انجمن روغن نباتی در خصوص افزایش قیمت روغن در بازار توضیح داد: طی دو سال گذشته، قیمت روغن دو بار افزایش یافته است؛ یکبار ۱۸ درصد و بار دیگر ۲۵ درصد. وی اظهار داشت که با توجه به تورم و افزایش حقوق و دستمزد، این رقم در مقایسه با سایر کالاها قابلتوجه نیست.
گفتنی است میانگین هر کیلو روغن خانوار ۹۲ هزار و ۵۰۰ تومان بوده و قیمت روغنهای پختوپز و سرخ کردنی تفاوت دارد.
چشمانداز مثبت صنعت روغن
وی در پایان تأکید کرد که ثبت سفارش و واردات همچنان در حال انجام است و انتظار میرود با اتخاذ سیاستهای پایدار در تخصیص ارز و نرخگذاریها، وضعیت بازار بهبود یابد. ایجاد تعامل و اعتماد میان دولت و صنعت نیز نقش مهمی در مدیریت مؤثر این حوزه دارد.