افشای رقم واقعی اسکناسهای در گردش بین مردم ایران!
اقتصادایرانی: حجم نقدینگی ایران در پایان سال ۱۴۰۳ به بیش از ۱۰ هزار همت رسید که تنها ۱.۸ درصد آن، معادل ۱۷۹ همت، بهصورت اسکناس و مسکوکات در دست مردم است. این آمار نشاندهنده سلطه شبهپول و سپردههای دیداری بر ساختار نقدینگی کشور است.

براساس گزارشها، حجم نقدینگی کشور در پایان اسفندماه سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، با رشدی قابل توجه به میزان ۲۹.۱ درصد افزایش یافته است. همچنین نرخ رشد دوازدهماهه نقدینگی نیز از ۲۴.۳ درصد در سال ۱۴۰۲ به ۲۹.۱ درصد در سال جاری رسیده است که این موضوع نشاندهنده شتاب در رشد نقدینگی است.
ساختار نقدینگی؛ ترکیب پول و شبهپول
نقدینگی کشور به دو بخش پول و شبهپول تقسیم میشود. طبق گزارشها، از کل نقدینگی به میزان ۱۰۱۶۵ هزار میلیارد تومان، حدود ۲۶۳۱ هزار میلیارد تومان (۲۵.۹ درصد) متعلق به بخش پول و ۷۵۳۴.۲ هزار میلیارد تومان (۷۴.۱ درصد) اختصاص یافته به شبهپول است. بخش پول شامل اسکناس و مسکوکات (۱۷۹ هزار میلیارد تومان) و سپردههای دیداری (۲۴۵۲ هزار میلیارد تومان) است. همچنین سپردههای دیداری سهمی قابل توجه و ۲۴ درصدی از کل نقدینگی را به خود اختصاص دادهاند.
سهم اسکناس و مسکوکات در دست مردم
تا پایان سال ۱۴۰۳، میزان اسکناس و مسکوکات در دست مردم با رشدی ۲۲ درصدی نسبت به سال قبل به ۱۷۹.۱ هزار میلیارد تومان رسید. این رقم در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۲۲.۶ هزار میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۴۶.۸ هزار میلیارد تومان بوده است. اما نکته مهم اینجاست که حجم اسکناس و مسکوکات تنها ۱.۸ درصد از کل نقدینگی کشور را تشکیل میدهد، که نشاندهنده کاهش وابستگی اقتصاد به پول نقد در معاملات است.
روند رشد بخش پول در سال ۱۴۰۳
بخش پول شامل اسکناس و سپردههای دیداری، در سال جاری با رشدی قابل توجه، معادل ۳۷.۵ درصد نسبت به سال پیش همراه بوده است. این افزایش عمدتاً به دلیل افزایش چشمگیر سپردههای دیداری رخ داده است که بخش بزرگی از نقدینگی را شکل میدهند.
اهمیت این آمار در اقتصاد کشور
این آمارها بیانگر تغییرات عمیق در ساختار اقتصاد پولی ایران هستند. رشد شدید نقدینگی و تسلط شبهپول بر ترکیب نقدینگی کشور، میتواند پیامدهایی برای تورم، سیاستهای پولی و توان خرید مردم داشته باشد. بنابراین این آمارها نشاندهنده ضرورت اتخاذ تدابیر جدیتر در سیاستگذاریهای اقتصادی است.