آیا جیرهبندی آب در تهران از این تاریخ شروع میشود؟
اقتصاد ایرانی:مدیریت مصرف آب در تهران؛ کاهش فشار آب در برخی مناطق مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آب و فاضلاب کشور اعلام کرد که با افزایش دمای هوا و مصرف بیرویه، کاهش فشار آب در برخی مناطق تهران محتمل است، اما برنامهای برای قطع آب به صورت نوبتبندی وجود ندارد.

وی حداقل سرانه مصرف آب در کشور را حدود ۱۹۵ لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز دانسته و تأکید کرد که این میزان بسته به شرایط هر شهر متفاوت است. همچنین خاطرنشان کرد که الگوهای مصرف آب در هر کشور با توجه به اقلیم و شرایط منابع آبی آن متفاوت میباشد. بانک جهانی حداقل مصرف آب برای هر فرد را ۱۰۰ لیتر در شبانهروز اعلام کرده است.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور بیان کرد که الگوی مصرف تعریفشده در ایران معادل ۱۳۰ لیتر در شبانهروز است، و این میزان میتواند نیازهای ضروری روزمره افراد را تأمین کند.
وی اضافه کرد که مقایسه عدد ۱۹۵ لیتر فعلی، با الگوی پیشنهادی ۱۳۰ لیتری نشاندهنده مصرف بالای آب در کشور است و ضرورت دارد تلاشهای بیشتری برای نزدیک شدن به این الگوی مصرف به عمل آید.
استانهای پرمصرف و کممصرف
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور تأکید کرد که استانهایی مانند خوزستان، البرز، لرستان، زنجان، فارس و تهران جزو استانهای پرمصرف هستند. تهران نیز در میان پنج استان نخست پرمصرف قرار دارد و میانگین مصرف آب در پایتخت حدود ۱۹۰ لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز است.
در مقابل، استانهای خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، مرکزی و نیز شهر مشهد به عنوان مناطق کممصرف شناخته شدهاند. کمترین میزان مصرف در استان خراسان شمالی با ۱۴۰ لیتر ثبت شده و شهر مشهد نیز با مصرفی حدود ۱۳۰ لیتر در شبانهروز، مطابق با الگوی مصرف عمل میکند.
استانهای پرمصرف استانهای کممصرفخوزستان، البرز، لرستان، زنجان، فارس و تهران | خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان، مرکزی، مشهد |
عوامل مؤثر بر مصرف آب
سیدزاده به عوامل مختلفی که بر میزان مصرف آب تأثیرگذارند اشاره کرد. از جمله این عوامل میتوان به میزان ذخایر آبی، فشار شبکههای توزیع، رفتار مصرفکنندگان، سبک زندگی و استفاده از تجهیزات کاهنده مصرف اشاره کرد. وی خاطرنشان کرد که در برخی مناطق، فرهنگ مدیریت بهینه مصرف آب، نهادینه شده است.
ضرورت مدیریت زمان مصرف
وی افزود که مدیریت زمان مصرف یکی از راهکارهای کلیدی در کاهش مصرف آب است. به عنوان نمونه، بیشترین مصرف آب منازل مربوط به استحمام و استفاده از سرویس بهداشتی است. هر دقیقه باز بودن دوش حمام بین ۱۵ تا ۲۰ لیتر آب مصرف میکند. اگر در زمان استحمام، برای پنج دقیقه دوش را ببندیم، میتوانیم بین ۷۵ تا ۱۰۰ لیتر صرفهجویی کنیم که در شهرهایی مانند تهران بسیار قابلتوجه خواهد بود.
تأثیر کولر آبی بر مصرف آب
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور بیان کرد که کولرهای آبی در فصل تابستان بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب مصرف میکنند. با این حال، با نصب یک سایهبان ساده میتوان بین ۱۰ تا ۲۰ درصد در مصرف آب کولر صرفهجویی کرد.
فرسودگی لولهها و هدررفت آب
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور فرسودگی لولههای آب را از عوامل اصلی هدررفت آب دانست و گفت که کاهش هدررفت در شبکههای توزیع، از برنامههای اولویتدار وزارت نیرو و شرکت آب و فاضلاب است. وی افزود که در حال حاضر حدود ۱۵ درصد از آب به صورت فیزیکی هدر میرود که بخشی از آن ناشی از فرسودگی لولهها است.
بحران کاهش بارندگی در تهران
وی درباره وضعیت بحرانی ذخایر آبی تهران توضیح داد که میانگین بارندگی تا به امروز در تهران ۱۳۶ میلیمتر بوده است، درحالیکه میانگین بلندمدت این میزان ۲۲۶ میلیمتر است. این اختلاف به معنای کاهش ۴۸ درصدی بارندگی در استان تهران است که زنگ خطری جدی محسوب میشود.
نیاز به مدیریت فشار و تجهیزات اصولی
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور تأکید کرد که در مناطقی با ذخایر کم آب، مدیریت فشار در شبکههای توزیع به کار گرفته میشود. او توضیح داد که در مناطقی از تهران تحت تأثیر کمآبی، مدیریت فشار برای حداقل تأمین آب طبقات پایین اجرا میشود و برای طبقات بالاتر، نصب مخزن اصولی و پمپ استاندارد ضروری است.
وی تصریح کرد که برنامهای برای نوبتبندی آب در کشور و پایتخت پیشبینی نشده است و در مناطق تحت تنش آبی پروژههای مدیریت تقاضای آب و کنترل فشار اجرا خواهد شد.
در پایان، وی به پروژههای انجامشده نظیر جلوگیری از نشتی سد لار و انتقال آب از سد طالقان به تهران اشاره کرد که برخی از این پروژهها به نتایج کوتاهمدت دست یافتهاند.